Černá Hora a její zajímavosti
Černá Hora je republika v jihovýchodní Evropě u pobřeží Jaderského moře. Černá Hora je velmi hornatý stát,
Nejhornatější je sever a západ státu spolu s pruhem kolem pobřeží. Nížiny se vyskytují pouze v okolí Skadarského jezera.
Gastronomie:
Černohorská kuchyně je trochu jiná na pobřeží a jiná zase ve vnitrozemí. Patříte-li k milovníkům jídla a obzvláště masa, bude se vám v Černé Hoře líbit.
Místní strava je vydatná, chuťově výrazná a často založená na přírodních surovinách. Základem každého jídla je olivový olej.
Používá se také spousta zeleniny, hlavně chřest, pórek, cibule, kopřiva, čekanka, petržel nebo olivy.
Zde máte malou ukázku:
Pršut - Typická sušená šunka, která se podává nakrájená na co nejtenčí plátky. Prodává se buď na plátky, ale většinou v celku. Cena je od 7 do 15 € podle velikosti nebo kvality odkrojeného kusu.
Pljeskavica - Výborná smažená placka z různých druhů mletého masa. Může se podávat posypaná měkčím ovčím sýrem.
Čevapi – Něco jako naše čevapčiči, jen bez strouhanky a z kvalitního masa.
Priganice - Osmažené kousky kynutého těsta (smaženky), které se často podávají s medem.
Džigerica - Játra ogrilovaná tak, že je nepoznáte. Nejsou to žádné tuhé odkrojky v nazelenalé omáčce, ale velké šťavnaté kusy masa.
Čorba – Hustší zeleninová polévka s kousky masa.
Balkánský salát – Nakrájená rajčata a okurky. Podává se na vrchu posypaný strouhaným balkánským sýrem.
Kačamak - Kukuřičná kaše podobná italské polentě. V minulosti to bylo jídlo chudiny, dnes se podává i v restauracích.
Pití:
Ovčí mléko - Tato lahůdka sice žízeň neuhasí, ale osvěží. Konzistenci má jak bílý jogurt.
Pivo - Jasnou jedničkou na místním trhu je pivo Nikšičko.
Turska kafa - Turecká káva připravovaná tradičním způsobem, sladká a podávaná v malinkém šálku.
Rakije - Velmi silná balkánská pálenka z čehokoliv :-).
Víno - nejznámější je rubínově červené víno Vranac.
Telefonní předčíslí:
- +381
Důležitá telefonní čísla:
- policie 92
- hasiči 93
- první pomoc 94
- informace 988
- odtahová služba 3111 256
Svátky:
- 1. ledna – Nový rok (Nova godina)
- 6.-8. ledna - pravoslavné Vánoce (Badnji dan, Božić, 2. svátek vánoční)
- duben - Velikonoce ( pohyblivé datum)
- 1. května
- 21. května - den Černohorské nezávislosti (viz začátek textu, referendum roku 2006)
- 13. červenec - Národní den neboli Den státnosti
- 1. listopad - svátek všech svatých, není oficiálním svátkem, ale je významným dnem
Lidé:
Místní lidé jsou hrdí, pohostinní, přátelští a pro Středoevropana na první pohled líní, a nadevše ctí své národní zvyky a tradice. V povaze mají Černohorci také velikou hrdost, pramenící z jejich historie.
Jazyk:
Potřebujete-li se domluvit na základních věcech, domluvíte se zde relativně snadno. Úředním jazykem je srbština, která je měkčí než čeština a některá slova jsou velmi podobná našim, případně slovenským či polským.
A tak pro základní konverzaci stačí dobře poslouchat nebo zkusit použít češtinu a ruce a nohy. Angličtinou nebo jiným cizím jazykem se zde moc nedomluvíte.
Kam zajít:
V Černé Hoře můžete navštívit čtyři Národní parky: pohoří Durmitor s kaňonem řeky Tary, Lovćen, Biogradska Gora a Skadarské jezero a mnoho jiného.
Jak se tam dostat
Letadlo:
Přímý let z České republiky do Černé Hory bohužel nenajdete, a pokud není letenka v akci, tak nebude ani nejlevnější.
Autem:
Cesta autem vyjde relativně levně, ale mějte na paměti, že místní řidiči moc předpisy nedodržují a silnice jsou o něco horší než u nás.
Hlavní silnice zde nepoužívají jen motorová vozidla, ale také chodci, cyklisté, koňské, neosvětlené povozy atd.
Autobusem:
Pokud si zvolíte jako dopravní prostředek autobus, tak vězte, že vás tato cesta sice vyjde levně, ale vzhledem ke vzdálenosti bude cesta časově náročná. Cesta trvá asi 17 hodin.
Vlakem:
Cesta vlakem není vůbec špatnou volbou, zvlášť, když tam budete mít zařazeny i lehátkové a lůžkové vozy.