Charakteristické rychlé občerstvení v Chicagu
Chicago leží na břehu Michiganského jezera, na kterém pulzuje životem a září jako klenot amerického Středozápadu. Ve světě je známý pro svoji úžasnou architekturu, působivá muzea, slavné sportovní týmy, náročné zimy a špičkovou kuchyni. „Větrné město“ je však také domovem vynikajícího rychlého občerstvení, které patří k nejlepším v USA.
Na „rychlé občerstvení“ sice bývá často nahlíženo s opovržením, v Chicagu však představuje oceňovanou formu umění. Zde uvádíme některé z oblíbených místních jídel a podniků, avšak ve městě tak rozlehlém, rušném a plném jídla by pokus o kompletní soupis představoval příliš velké sousto.
Hot dogy
Někteří lidé spatřují kořeny chicagského hot dogu na Světové výstavě v roce 1893, kde několik židovských obchodníků poprvé začalo prodávat čistě hovězí frankfurtské párky. Pro vznik chicagských hot dogů však bylo potřeba více než jen košer maso. Aby mohl být párek označován jako hot dog, musí na něm být žlutá hořčice, cibule, rajčata, čalamáda (relish) z kyselých okurek, nakládané okurky s koprem, paprika a sůl ochucená celerem; kečup puristé odmítají. Láska místních k tomuto jídlu se vytvořila spolu s tím, jak se vyvíjely chutě obyvatel, a dnes naleznete propracovanější podávání s přílohami, jako jsou husí játra (foie gras) nebo artyčokové zaziki. Pokud byste chtěli tradiční americký hot dog, navštivte The Wieners Circle, Superdawg nebo Portillo's, a pokud raději něco současnějšího, zastavte se v Hot 'G' Dog.
Italské hovězí sendviče
Italské hovězí sendviče, které jsou variací na francouzské sendviče, mají svůj původ mezi italskými imigranty pracujícími na chicagském trhu s dobytkem před sto lety. Sendviče se připravují z tenkých plátků hovězího, naložené kořeněné zeleniny (giardiniera), sladkých paprik a italského chleba. Často se namáčí do šťávy, ve které se maso připravovalo, takže je sice kolem spousta nepořádku, výsledek je však výborný. Každý má své oblíbené místo, kde si ho dá nejraději, k nejoblíbenějším však patří Al’s #1, Mr Beef, Johnnie’s (na 7500 W North Ave) a Freddie’s.
Hluboká pizza
Obyvatelé Chicaga tomu říkají pizza, někteří kritici zvenčí však tvrdí, že je to spíše něco na způsob zapečeného pokrmu. Komu to však vadí? Výsledek je naprosto vynikající a po pár klíncích budete zcela nasycení a šťastní. Nejlepší místa, kde si zdejší hlubokou pizzu můžete dát (názory místních se samozřejmě různí), jsou Lou Malnati’s, Gino’s East a Pequod’s Pizza.
Garrett Popcorn
V současnosti se nacházejí pobočky Garrett Popcorn v 10 různých zemích, jeho historie však začala roku 1949 v Chicagu. Garrett uspokojí chutě na sladké i na slané s příchutěmi, jako je karamelová nebo sýrová. U vlajkové prodejny na Skvělé míli (Magnificent Mile) bývá často fronta kolem bloku. Dnes je však možné si objednat tuto dobrotu online přímo od zdroje, i když se do Chicaga nedostanete osobně.
Chicagské tamales
Chicago má vlastní speciální variantu mexického jídla tamale, kterou zřejmě nenajdete nikde jinde. Těsto z kukuřičné mouky se strojem pečlivě obalí kolem nádivky, vše se pak připraví v páře podobně jako hot dog, a pak zabalí do papíru. Existuje mnoho teorií o původu těchto úžasných tamales, nikdo však neví, kde je pravda. Fantastické chicagské tamale si můžete dát ve Fat Johnnie’s Famous Red Hots a Veteran Tamale (3133 S Archer Ave).
Pirožky (pierogies)
Pirožky nejsou původem ze Chicaga, ale z východní Evropy, protože zde však žije mnoho Východoevropanů, neměli bychom je vynechat. Jedná se o taštičky z nekynutého těsta plněné téměř čímkoli, slaným i sladkým. Dostanete je zde např. v restauraci Ukrainian Village, ale i v dalších podnicích, kde se lidé z východní Evropy scházejí. Vynikající jsou např. v restauracích Staropolska a Kasia's Deli.
Sendvič se smaženým řízkem
Mnoho míst i osob si sice klade nárok na vynalezení sendviče se smaženým obalovaným řízkem, ale jen málokdo může říct, že se jím proslavil. Restaurace Ricobene’s funguje už od roku 1946 a přestože nabízí také další jídla zmíněná výše, je to právě její sendvič s obalovaným řízkem, kvůli kterému se ženou do tohoto podniku na Southside davy zákazníků. Připravuje se z tenkého plátku masa (steaku), který se obalí ve strouhance, usmaží, vloží do pečiva a zalije rajčatovou omáčkou. Výsledek je posilňující a vynikající zároveň. Další dobré podniky jsou Johnny O’s a Freddie’s.
Tchýnin sendvič
Vezměte chicagské tamale, vložte ho do housky na hot dog, dobře posypejte chilli kořením – a máte „tchýnin sendvič“. Stejně jako u chicagského tamale, nikdo neví, kde má tato místní lahůdka původ nebo jestli to měla být urážka pro konkrétní tchýni. Tchýnin sendvič si můžete dát ve Fat Johnnie’s nebo v podstatě kdekoli v Chicagu, kde se prodávají tamales.