Vychutnejte si kulinářské pochoutky v Číně
Čína je místem, kde naleznete širokou škálu úžasných typů krajiny v rámci jejího obrovského území, zároveň je ale také domovem velmi rozmanitého obyvatelstva. Národ Han je sice dominantní silou, avšak žije zde také více jak 50 dalších etnických skupin a zdejší řada tradic, zvyků, jazyků a variant všeobecného způsobu života nejspíš nového návštěvníka ohromí.
Avšak přes všechny rozdíly spojuje obyvatele Číny jedna věc více než co jiného, a to jejich vášeň pro jídlo. Časy jídla jsou zde dokonce tak důležité, že když se Číňané zdraví, často se neptají: „Jak se máš?“ ale „Jedl jsi už?“
Pro návštěvníka to znamená, že cesta po Číně přestavuje závratný výběr kulinářských lahůdek a chuťovou senzaci, na kterou nikdy nezapomene.
Pokrm pro císaře
Pekingská kachna je královnou čínské kuchyně. Vynalezena byla v paláci za zdmi pekingského Zakázaného města a původně byla podávána pouze členům císařovy rodiny. Recept na ni unikl až poté, co císařův kuchař odešel na odpočinek a otevřel si vlastní veřejnou restauraci, takže i obyčejní lidé dostali příležitost ochutnat královské požitky.
Ubytování v této oblasti najdete přes portál hotelscombined.cz nebo booking.com
Zdejší pekingská kachna je podobná křupavé „pekingské kachně“ s palačinkami, jakou naleznete v menu čínských restaurací na Západě, pouze se při její přípravě věnuje více pozornosti tomu, aby maso nevyschlo, takže výsledkem je jídlo mnohem šťavnatější a tím i chutnější. I dnes je pečená kachna relativně exkluzivní pokrm, a to především kvůli její vysoké ceně, avšak obyčejní obyvatelé Pekingu (laobaixing) se nemusí bát: v ulicích metropole naleznou spousty jiného cenově dostupného jídla.
Dáte si grilovaného škorpiona?
Najdete zde hojnost stánků s občerstvením a tržnic, které jsou ideálními místy, kde seženete něco k rychlému zakousnutí. Na pouličních stáncích můžete také ochutnat některé z kulinářských zvláštností Číny. Vydejte se např. na noční trh Donghuamen nedaleko nákupní ulice Wangfujing v Pekingu a můžete zde objevit speciality, jako je vývar z ovčích vnitřností nebo grilované štíry. A když dostatečně pěkně požádáte kuchaře, nechají Vás je sníst živé!
Máte rádi pikantní?
Pokud máte rádi jídlo pikantní, vydejte se jihozápadně od Pekingu do provincií Sečuán a Čchung-čching, které jsou domovem nejpálivějších jídel na celé planetě. Používá se zde hojnost chilli papriček spolu s unikátním sečuánským pepřem, což je ústa umrtvující červený pepř. Typickým jídlem těchto oblastí je dušené maso se zeleninou, což je superostrý vařící pokrm, do kterého se namáčejí různé syrové ingredience, dokud se neuvaří.
Ubytování v této oblasti najdete přes portál hotelscombined.cz nebo booking.com
Restování
Na východ odtud leží provincie Húnán, rodiště Mao Ce-tunga a domov jeho oblíbeného jídla, hongshao rou (restovaného bůčku). Pokud Vám pekingská kachna připadá šťavnatá, počkejte, až ochutnáte toto jídlo: používají se na něj pouze nejtučnější a nejšťavnatější kousky bůčku, které se marinují v karamelizovaném cukru a pak se velmi pomalu připravují, aby mohlo maso nasát všechny vůně. Na západní chutě je tohle jídlo nejspíš příliš tučné, nepochybně je však vynikající.
Psí maso a pivní ryba
Dále na jih se nachází provincie Kuang-si, která je známá nejen svými úžasnými fantastickými vápencovými vrcholky, ale také dušeným jídlem ze psího masa, které se stále v některých zdejších restauracích podává. Pokud by to však bylo v rozporu s Vaším svědomím, ochutnejte místo něj raději pivní rybu, vynikající specialitu z vesnice Yangshuo, kterou však najdete v celé oblasti.
Ruské a další vlivy
Obyvatelé jižní Číny se občas posmívají severním Číňanům pro jejich nekultivované chutě, jedlíci masa však ocení výlet do Vnitřního Mongolska nebo do severozápadní převážně muslimské provincie Sin-ťiang, kde jídelníčku dominuje jehněčí maso. Jehněčí kebaby z této provincie jsou přitom tak chutné a vyhlášené, že je naleznete téměř na každém rohu ve všech větších městech v Číně.
Sever Číny je také místem, kde spatříte některé ruské vlivy. Město Charbin, které v zimě celé zamrzá a kde se koná každý leden kouzelný Festival ledových luceren, je místem, kde se z opraženého koření připravují pomalu dušená jídla a kde snadno seženete dovezenou vodku, kterou můžete zapít hromady kvalitního kaviáru.