Pro milovníky thajské kuchyně
Když se dostanete za klasická thajská jídla, jako je pad thai a zelené kari, naleznete celý vesmír úžasných chutí. To je důvod, proč je pro mnoho návštěvníků Thajska jídlo hlavním důvodem jejich cesty.
Ještě pozoruhodnější je pak láska k jídlu mezi místními: Thajci jsou stejně nadšení jako turisté, když před sebou mají misku dobře připravených nudlí, anebo když sedí ve vyhlášeném stánku s jídlem.
Toto nepokryté nadšení pro jídlo spolu s hojností vynikajících ingrediencí a vlivů dalo vniknout jedné z nejpestřejších a nejzajímavějších kulinářských scén světa.
Zde uvádíme výčet způsobů, jak okusit pravé thajské jídlo.
Jídlo bez pachů z kuchyně
Pro většinu obyvatel Bankoku představuje jídlo důležitou součást nakupování. Proto každé významnější obchodní centrum má vlastní food court, oddělení s restauracemi.
V nedávné minulosti byly food courts doménou Thajců střední třídy s levným jídlem a nudným prostředím, kde jste si museli tácek s jídlem odnést sami.
V posledních letech se však v nabídce posunuly výše a podle toho se vylepšilo také prostředí, kuchyně i služby. V Bankoku můžete vyzkoušet například food court v VII. patře známého obchodního centra MBK.
Hledání zapomenuté trasy
Pokud si budete chtít neplánovaně vyrazit na jídlo, nastupte do vlaku Skytrain a jeďte na sever Bankoku do Soi Ari nedaleko Th Phahonyothin.
Naleznete zde ráj pouličního jídla, kde je k dostání v podstatě celé spektrum isanské a thajsko-čínské kuchyně. Ve vychvalované restauraci Phat Thai Ari dostanete vynikající phàt thai.
Hotelový bufet
Vyhněte se restauracím, kde vaří á la carte. V čem zdejší hotely opravdu vynikají, jsou malé úžasně dekadentní bufety s čokoládovými fontánami, ústřicemi v polovině lastury, růžovým lososem a s pokrmy z každé významnější kuchyně. Je však potřeba mít rezervaci.
Plavby s jídlem
Řeka Chao Phraya v Bankoku je obzvlášť krásná večer, kdy se světla mrakodrapů lesknou v dálce a chladný větřík zažene vedro.
Několik společností poskytuje pravidelné večerní plavby po řece spojené s večeří. Některé z nich mají obří lodě osvětlené tak jasně, že ani nepoznáte, že jste na vodě, zatímco jiné lodě jsou klidnější a intimnější, takže hosté mohou pozorovat okolí.
Některé z nich se plaví pod osvětleným mostem Saphan Phra Ram IX., nejdelším zavěšeným mostem světa.
Udělej si sám
Ochutnat vše, co Bankok nabízí, je věc jedna, ale opatřit si vše nezbytné, abyste totéž jídlo mohli připravit doma, je věc druhá. Návštěva kuchařské školy se proto stala při mnoha cestách do Thajska nutností a pro některé návštěvníky představuje její vrchol.
Kurzy se liší cenou i hodnotou: typický půldenní kurz by měl zahrnovat alespoň základní úvod do thajských ingrediencí a chutí a praktickou příležitost uvařit několik pokrmů.
Většina škol nabízí opakující se seznam jídel, které se denně střídají, takže pokud chcete, můžete se zde učit celý týden, aniž by se jídlo opakovalo.
Mnohé kurzy zahrnují návštěvu trhu a téměř všechny Vám poskytnou vytištěné recepty a pak skončí společnou večeří skládající se z Vašich výtvorů. V dražších kuchařských školách obdrží studenti zástěru a dárkovou krabici s thajskými ingrediencemi.
Go Veggie
V průběhu každoročního Vegetariánského festivalu (září-říjen) se Čínské město v Bankoku promění na skutečné orgie vegetariánské kuchyně a obchody i stánky s potravinami vyvěšují žluté vlajky, kterými oznamují, že jsou bezmasé.
Většina restaurací si uchová své běžné menu, jen místo masa použije sójové náhražky, které přidá do tradičních jídel, jako je tôm yam, kaeng mátsàmàn nebo kaeng khǐaw wǎan.
V nabídce jsou i regionální kuchyně Thajska, vše samozřejmě bez masa. Co se týče speciálně festivalových jídel, bývají to smažená jídla se žlutými nudlemi Hokkien, masitými houbami a se spoustou zeleniny.
Fast food v thajském stylu
Klasická večeře v Bankoku znamená sedět na plastové stoličce u silnice ucpané dopravou a jíst z misky nudle nebo rýži, které kuchař připravil přímo před Vámi.
Místní lidé, bohatí i chudí, jsou ochotní cestovat ke svému oblíbenému stánku jakkoli daleko a není vzácností před stánky vidět zaparkované mercedesy vedle motorek.
Některé stánky jsou tak vyhlášené, že o nich píšou články v thajských i anglických novinách (před noční inventurou se můžete podívat na hrdě vyvěšené výstřižky).
Abyste si mohli objednat jídlo, je potřeba znát trochu thajsky, angličtina často nestačí. Kniha Thai Hawker Food, jakýsi průvodce jídly v pouličních restauracích, kterou můžete dostat ve většině knihkupectví v Bankoku, je dobrým pomocníkem, abyste získali základní přehled.
Okořeňte si nudle
Když dostanete misku nudlí a celou škálu přísad, abyste si je dochutili, musíte počítat s tím, že je potřeba být trochu vědec a umět zkombinovat ingredience tak, abyste dosáhli vyvážené chuti.
Tradičně bývají k dispozici čtyři možnosti: krájené zelené čili papričky ve světlém octu, rybí omáčka, sušené červené čili a bílý cukr.
Ty umožňují typickým thajským způsobem dochutit polévku na tři různé způsoby, aby byla pikantní: může být ostrá a kyselá, ostrá a slaná nebo pouze ostrá – kterou si navíc můžete dosladit.
Typický strávník si do nudlové polévky přidá kávovou lžičku každé z ingrediencí s výjimkou cukru, kterého se zde dává plná polévková lžíce.
Ceny
I když ceny v nejlepších restauracích Bankoku mohou vypadat jako špatný vtip ve srovnání s jejich ekvivalentem ve městech Evropy, jde to udělat tak, abyste ani každodenní večeří v restauraci nezruinovali svůj rozpočet.
Doporučuje se dát si hlavní jídlo v poledne (ne až k večeru), protože tehdy nabízejí mnohé uznávané restaurace fantastické speciality za přijatelnou cenu.
Výzva pro odvážlivce
Po období dešťů se po celém městě objeví prodejci s hromadami smaženého hmyzu (cvrčci, červení mravenci a vodní brouci).
Když utrhnete nohy a strčíte chrobáka do pusy, počáteční pocit hnusu se rychle změní v křupavou závislost.