Turks a Caicos mimo pláže
Ostrovy Turks a Caicos (TCI) nabízejí všechny prvky typické pro karibský ráj: tyrkysově modré moře a pláže s jemným pískem, špičkové potápění a šnorchlování, a také kultivovanou scénu restaurací provozovaných šéfkuchaři. Mnoho návštěvníků se však vůbec nesetká s autentickou kulturou ostrovů, kterou tvoří zdejší jedinečná historie, hudba a jídlo.
Ostrovy jsou dnes britským zámořským územím. Na konci 17. století založili sběrači soli z Bermud prosperující výrobu soli na ostrovech Turks, kam si přivezli ostrovy, aby pracovali jako hrabači soli. Asi o 100 let později zde loajalisté prchající z USA, které získaly nezávislost, založili bavlníkové plantáže. Otroctví bylo v britských koloniích zrušeno v roce 1834 a mnoho majitelů plantáží uprchlo, ale řadoví dělníci zůstali. Současní obyvatelé ostrovů Turks a Caicos, kteří si říkají Belongers, jsou převážně potomky těchto otroků a jejich kulturu tvoří jedinečná kombinace afrických tradic, britské správy a karibských vlivů.
Bavlníkové plantáže a slaná jezera
Produkce bavlny měla na ostrovech jen krátké trvání kvůli brouku květopasu bavlníkovému a hurikánům, avšak výroba soli se udržela dalších asi 300 let, dokud definitivně nezanikla v 60. letech 20. století z důvodu nedostatku investic do modernizace a mechanizace. Obě ekonomické základny však za sebou zanechaly své stopy, kdy ruiny staveb představují dobrou příležitost dozvědět se více o dřívějším hospodářství na ostrovech. Na ostrově Providenciales, místními často nazývaném pouze „Provo“, se nachází Cheshire Hall, působivé zbytky plantáže Thomase Stubbse. I když se místo nedochovalo v dobrém stavu, ruiny a pozemky si říkají o průzkum, přičemž turistický průvodce Vám řekne mnoho.
Vydejte se trajektem na Severní Caicos a navštivte Wade’s Green, nejlépe zachovalé zbytky plantáže na ostrovech, kterou založil další z bratrů Stubbsů, Wade. Štěrkové cestičky se vinou kolem zřícenin budov, jako je je Velký dům, kuchyně a ubikace otroků. Najdete zde sice nějaké značení, ale vyplatí se zastavit se v kanceláři organizace National Trust ve městě Kew a zaplatit si turistického průvodce.
Na dalších místech se na ostrovech nacházejí zbytky solných plání - saliny. Nejedná se sice o typickou turistickou atrakci, ale jsou zde rozlehlé solné plochy/jezera, zbytky solných hrází, větrných mlýnů a skladišť, které si můžete volně procházet. Nejpozoruhodnějším prvkem je tzv. Vřící díra (Boiling Hole) na Jižním Caicosu, přírodní průchod pod vodou vedoucí z oceánu do hlavního solného jezera. Dostanete se k ní tak, že půjdete na západ ze St George Street a budete se dívat po nízké široké betonové zdi kolem díry.
Hudba ripsaw
Cestovatelé nejspíš očekávají, na na své dovolené v Karibiku uslyší reggae či kalypso, avšak na ostrovech Turks a Caicos je místním stylem hudba ripsaw. Je to přesně to, co říká název: hra na obyčejnou ruční pilu, která se ohne a škrábe se o ni hřebíkem či nožem. Hudbu ripsaw (nazývaná také rake-and-scrape) vynalezli otroci, kteří se snažili napodobit zvuk západoafrického nástroje shekere vyráběného z dýně. „Hraní na pilu“ obvykle doprovázejí bubny, akordeon, foukací harmonika a rumba koule (maracas), kdy vzniká syrový rytmický zvuk, při kterém místní lidé rádi dovádějí na parketu. Kapelu hrající rake-and-scrape si můžete poslechnout každou neděli večer v restauraci Somewhere Café & Lounge na Providencialesu.
Noční život a Island Fish Fry
Nejlepší místo, kde se můžete bavit u hudby ripsaw, je Island Fish Fry, oblíbená akce, která se koná vždy ve čtvrtek večer na pláži Bight Park na ostrově Provo. Hudba je dobrá a jídlo ještě lepší - navíc levné ve srovnání s restauracemi na ostrově. Ochutnat zde můžete místní pokrmy, jako je hrášek s rýží, „festival“ (příloha připomínající smažené krokety nebo bramboráčky) a mořské plody na nejrůznější způsoby, nemluvě o originálních míchaných drincích s rumem, které nenajdete nikde jinde. Umělci a řemeslníci zde prodávají své výrobky na provizorních stáncích. Vyvrcholením večera je junkanoo, tradiční průvod se slavnostními kostýmy a spoustou bicích nástrojů.
Dary moře
Ostrovy se začínají prosazovat jako destinace pro milovníky jídla a jídelní lístky v letoviscích na ostrově Provo nabízejí řadu lahodných pokrmů z darů moře připravených uznávanými šéfkuchaři z celého světa. Pravidelně se na menu objevují čerstvé ryby, v sezóně od srpna do dubna také karibská langusta. Pýchou kuchyně ostrovů Turks a Caicos je však mořský plž křídlatec velký (queen conch), místní specialita, kterou je možné připravit na řadu způsobů, např. v salátu, smažený, grilovaný… Nejlépe pak chutná ve stylových plážových restauracích, jako je Bugaloos Conch Crawl a Da Conch Shack.
Pokud milujete mořské plody (měkkýše a korýše) tak jako místní lidé, můžete navštívit Caicos Conch Farm, což je jediná komerční „farma“ na měkkýše na světě, která už téměř 30 let chová karibské křídlatce velké. Pozoruhodná prohlídka dlouhá 30 minut je bezprostředním zážitkem, při kterém se můžete zblízka seznámit chovem a zpracováním mořských živočichů a dozvědět se vše o jejich afrodiziakálních účincích.
Nakupování řemeslných výrobků
Jakmile poznáte autentickou kulturu ostrovů Turks a Caicos, možná si jí budete chtít přivézt kousek s sebou domů. Mnoho místních řemeslníků a umělců prodává svá díla na akci Island Fish Fry na ostrově Provo, a to včetně uznávaného Stanforda Handfielda, který zpracovává ulity. Organizace National Trust působí také v řemeslném centru v OC Town Centre Mall. Také stojí za to se také vydat na Střední Caicos a navštívit dílnu Middle Caicos Co-op, kde starší lidé vyrábějí nádherné košíky, klobouky a další tradiční řemeslné výrobky z místních travin a listů palem.
Jak na to
Většina letovisek a dalších turistických zařízení se nachází na ostrově Providenciales, což je zároveň hlavní populační centrum ostrovů Turks a Caicos. Trajektem se snadno dostanete (25 minut) na Severní či Střední Caicos. Kromě toho dvakrát týdně vyplouvá trajekt z Providencialesu na Jižní Caicos (90 minut). Co se týče letecké dopravy, dvakrát denně probíhají lety (25 minut) na Jižní Caicos.