Kde ochutnat nejznámější destiláty světa
Abyste mohli plně ocenit rašelinnou whisky nebo sladké portské víno, je potřeba je ochutnat přímo u zdroje, s trochou historie a a kapkou místní kultury k tomu. Připravte se na náš výběr lokalit a jejich slavných produktů, od pisco sour v Peru až po gin ochucený bylinami ve Walesu.
Whisky na ostrově Islay, Skotsko
Když požádáte některého Skota, aby Vám vyjmenoval nejlepší druhy whisky, určitě mezi nimi budou některé z ostrova Islay („ajla“) ve Vnitřních Hebridách. Islay nabízí mírnější krásu než třeba ostrovy Skye či Mull, ale skutečné drama se odehrává v jeho palírnách označených výraznými černými písmeny na bílé omítce a shlížejících na zádumčivé moře. Silná rašelinná čistá sladová (single malt) whisky ověnčená mnoha cenami a vyráběná v destilerii Ardbeg je nejslavnější, především zdejší kouřová komplexní „desetiletá“ (Ten Years Old) whisky. Destilerie na jihu ostrova má skvělé návštěvnické centrum a nabízí prohlídky a vyprávění historických příběhů, výlety i ochutnávky.
Novější je destilerie Kilchoman, která představuje celý proces výroby, od pěstování a sladování ječmene až po ruční nalévání do láhví; nachází se na farmě. Cenami oceněná destilerie Laphroaig, vážená pro svoji whisky s bohatou chutí a vůní, nabízí velmi poutavé prohlídky; např. „Od vody k whisky“ (4,5 hod.) Vás provede vším od řezání rašeliny až po piknik, a pak budete odvezeni do destilerie s ochutnávkami. Pokud to bude možné, načasujte si svoji návštěvu na dobu konání festivalu Fèis Ìle (květen), což je tradiční akce s hudbou a sladem, s ochutnávkami, návštěvou destilerie pod širým nebem, setkáním místních a vystoupením dudáckých kapel.
Tequila ve státě Jalisco, Mexiko
K nejznámějším alkoholickým nápojům patří mexická tequila, která však obnáší mnohem více než jen známý rituál popíjení s citronem a solí. Pravá tequila vyrobená z fermentované šťávy z modrého agáve, které roste na skalnaté vulkanické půdě v mexickém státě Jalisco, by se správně měla popíjet po malých doušcích z větší sklenice, abyste se její chutě mohly správně rozvinout.
Skuteční milovníci vědí, že existují tři stadia zrání tequily: blanco (čistá, svěží a nevyzrálá), reposado (jemnější, odleželá kratší dobu v dubových sudech) a añejo (uzrálá a komplexní). Pokud se chcete skutečně ponořit do světa tequily, zúčastněte se prohlídky destilerie ve městě Guadalajara, která zavede návštěvníky k menším výrobcům přímo uprostřed vyprahlé mexické krajiny.
Gin v oblasti Snowdonia, Wales, Velká Británie
Celosvětová touha po ginu neupadá a nové destilerie se stále vynořují, přičemž používají stále kreativněji rostlinné produkty i design láhví, které si zaslouží místo ve Vašem domácím baru. Britové milují gin po celá staletí, vrcholu své obliby však dosáhl během „ginového šílenství“, které zachvátilo Londýn na počátku 18. století. Doba se však dramaticky změnila a dnes už gin není všudypřítomný levný společník, ale pečlivě vyráběný klasický destilát. Nejlepším příkladem je nedávno spuštěná akce v Hotelu Palé Hall, okázalém viktoriánském sídle na okraji Národního parku Snowdonia. Můžete zde strávit víkend plný dobrého jídla, sbíráním ingrediencí, jako je vřes, hlodáš evropský a jalovec na svazích hory Snowdon, a (v ceně) ochutnávkami inovativních výrobků od Snowdonia Distillery.
Pisco v Ica, Peru
Na okrajích pouště v jižním Peru leží město a oblast Ica, což je nejlepší výrobce vína v zemi a také místo zrození nápoje pisco (Chile si však na toto prvenství také dělá nárok). Původ silného bezbarvého destilátu, v podstatě nevyzrálé brandy z vinného moštu a šťávy, sahá do raných dnů španělské kolonie v 16. století, kdy byl nápoj destilován na soukromých haciendách (velké statky či plantáže) a prodáván námořníkům projíždějícím nedalekým přístavem Pisco. V té době to byla levná „ohnivá voda“ konzumovaná ve velkém, přestože způsobovala pekelnou kocovinu.
Dnes je nápoj mnohem kultivovanější a podává se v podobě napěněného koktejlu pisco sour (s limetkou, cukrem a vaječným bílkem). Řada destilerií na haciendách ve vinařském regionu Ica otvírá své dveře návštěvníkům, mj. vychvalovaný a cenami ověnčený výrobce Tacama. V Cuzcu se nachází Muzeum pisca (Museo del Pisco), které opěvuje výhody peruánského národního nápoje a zdejší bar nabízí dlouhý seznam druhů pisca.
Portské víno v Portu, Portugalsko
Pokud si pod portským představíte přeslazené pití podávané po svátečním obědě, ještě jste neochutnali skutečně dobrou kvalitu. A za tou je potřeba se vydat do vinařských chat, které se tyčí vysoko nad řekou Douro v okrsku Vila Nova de Gaia v portugalském městě Porto. Při komentovaných prohlídkách sklepů se přenesete do 17. století, kdy toto fortifikované víno vzniklo; po prohlídkách obvykle následují ochutnávky tří různých druhů portského.
Výběr je poměrně zahlcující, ale co se týče hodnoty za Vaše peníze, přední hodnocení získává vinařství Taylor’s vedené Brity a založené v roce 1692, a pak vinařství Graham’s, jehož vyzrálé druhy portského jsou naprostá lahůdka. Obě chaty navíc ze své polohy nabízejí fantastické výhledy na Porto. A pokud byste si chtěli dát odborně namíchané portské s tonikem, je tu pro Vás vinárna Prova v centru Porta.
Absinth ve Val-de-Travers, Švýcarsko
„Tekutá alchymie zahřívající mozek a měnící nápady“, tak popisoval Ernest Hemingway absinth – a kdo by nesouhlasil? Nápoj, kterému literáti na počátku 20. století přezdívali „Zelená víla“, byl po sto let zakázán a zatracován kvůli údajným halucinogenním vlastnostem. Dnes je tento jasně zelený destilát ochucený rostlinnými produkty (včetně místního pelyňku) opět nabízen, mj. v místě svého vzniku v zalesněném údolí Val-de-Travers na severozápadě Švýcarska nedaleko francouzské hranice.
Skleničku absinthu můžete dostat také v Maison de l’Absinthe, interaktivním muzeu v Môtiers věnovaném historii a dědictví tohoto silného nápoje.
Jenever v Amsterdamu, Holandsko
Jenever je vlastně holandský gin, přitom si však tyto dva nápoje zasluhují samostatné uznání. Oba jsou na bázi jalovce, ochucené rostlinnými produkty a obsahují sladový destilát, ale jenever je původní destilát, ze kterého byl odvozen známější (anglický) gin. Může mít dvě podoby: oude (starý styl, s vyšším obsahem destilátu) či jonge (nový styl, lehčí, s nižším obsahem destilátu).
Na konci 16. století se jenever prodával jako lék a v průběhu let se začal připravovat s celou řadou ingrediencí, od obilí až po melasu. Dozvědět se o jeho počátcích a procesu výroby můžete v House of Bols v Amsterdamu, kde poté budete moct přemýšlet o nově nabytých vědomostech nad míchaným drinkem gratis. Wynand Fockink, útulná prodejna pocházející z roku 1679, nabízí spoustu různých jeneverů, včetně zdejší speciality boswandeling („tajemství lesa“), což je palčivá směs mladého jeneveru, bylinného hořkého likéru a pomerančového likéru.
Rum na Barbadosu
Barbados přitahuje návštěvníky spoustou úžasných věcí, jako jsou nádherné písečné pláže, pestrá kuchyně, pohodoví místní - ale také je to určitě místní rum. Barbados je domovem jedné z nejstarších komerčních destilerií světa a také bývá považován za místo zrození rumu. Karibský ostrov nikdy nepřestal slavit radosti svého zlatavého nápoje: přehlídka „Příběh cukru a rumu“ zahrnující historické cukrové plantáže a palírny se dnes dokonce nachází na předběžném seznamu památek UNESCO.
Rum byl poprvé vyroben otroky v 17. století z fermentované melasy, vedlejšího produktu procesu při výrobě cukru, a dnes je stálicí v barech po celém světě. Znalci by však měli zavítat za pravým třtinovým rumem do země jeho původu. Pokud chcete nahlédnout do magie spojené s výrobou rumu, zúčastněte se prohlídky destilerie Mount Gay, jejíž vyzrálé produkty patří k nejlepším na Barbadosu, nebo navštivte velmi tradiční plantážní dům St Nicholas Abbey, sídlo v jakobínském stylu, které leží v zeleném údolí.