Indonésie - 7 místních jídel v okolí jezera Toba, které byste si neměli nechat ujít
Jezero Toba je největší sopečné jezero na světě a také jedna z nejvyhledávanějších turistických atrakcí v Medan-North Sumatera, Indonésie. Panoramatický výhled na jezero Toba je tak podmanivý a zážitek je ještě lepší při ochutnávce některých jedinečných místních jídel.
Většina lidí, kteří žijí v okolí jezera Toba , jsou etnicky Batakové a zde jsou některé lahodně lákavé batacké pokrmy, které můžete v okolí jezera Toba vyzkoušet.
1. Arsik
Arsik je rybí pokrm, který přináší všechny prvky patra: sladké, pikantní, kyselé a také trochu slané. Hlavní hvězdou pokrmu je zlatá rybka ( Ikan Mas ) marinovaná s limetkovou šťávou a mletým kořením, jako je šalotka, česnek, zázvor, čerstvý kořen kurkumy a chilli. Ryba se pak dusí s bylinkami, jako je bazalka, citronová tráva a listy talířku, a vaří se v páře na mírném ohni
Charakteristickým batakovským prvkem pokrmu je použití zázvorového ovoce (asam cikala) a andalimanu (indonéský sečuánský pepř), o kterém je známo, že roste pouze v batacké vysočině Severní Tapanuli a Samosir. Je to docela běžné jídlo a lze ho najít v okolí jezera Toba.
2. Bagot Ni Harbo
Bagot Ni Horbo je buvolí mléko pocházející z Tapanuli na severní Sumatře. Buvolí mléko se následně zpracovává na bílý sýr, lépe známý jako Dali Ni Horbo . Bílý sýr je obvykle součástí hlavního jídla na každoročních festivalech pro domorodce Batak na severní Sumatře. Aby se místní zbavili silného zápachu, používají šťávu z ananasu a listů papáji. Dali Ni Horbo najdete na tradičních trzích kolem jezera Toba.
3. Gomak nudle
Gomak Noodle je jako severosumatská verze italských špaget, často přezdívaných jako „batacké špagety“. Toto jídlo lze snadno najít ve stáncích s jídlem podél silnice v Toba Samosir a také v hlavním městě severní Sumatry, Medanu.
Surový nudlový materiál se skládá ze sušených rovných žlutých nudlí podobně jako těstoviny ve tvaru špaget. Dlouhé těstoviny se uvaří a poté se zdobí restovanou zeleninou, jako je chayote, špenát a zelí. Nudle podáváme s vývarem obohaceným o mleté koření a poté se přidá zázvor a kokosové mléko. Poté se zalije vařeným vejcem. Andaliman Pepper se často přidává, aby se přidalo koření.
4. Na Niura
Toto je verze sashimi ze Severní Sumatry, kde se ryby podávají syrové. Na niura v jazyce Batak znamená, že „ryba není vařená“. Hvězdou pokrmu je zlatá rybka marinovaná s andalimanským pepřem, kurkumou, svíčkovými oříšky, zázvorem a chilli po dobu asi pěti hodin, poté se podává syrová. Říká se, že za starých časů se toto jídlo podávalo pouze pro královskou rodinu, ale dnes je to běžné jídlo, které lze nalézt v okolí jezera Toba.
5. Na Tinombur
Další místní rybí pokrm v okolí jezera Toba se jmenuje Na Tinombur . Toto jídlo má mnoho podobností s Arsik a Na Niura, rozdíl je v procesu vaření. Na Tinombur se griluje na rozpáleném dřevěném uhlí, marinuje se v limetkové šťávě, osolí se a zalije se omáčkou. Omáčka se skládá z vody, andalimského pepře, šalotky, pečeného zázvoru, svíčkového ořechu a květu honje .
6. Saksang
Saksang je pikantní pikantní pokrm vyrobený z mletého vepřového a někdy i buvolího masa. Maso nakrájené na kostičky se dusí v krvi, smíchané s kokosovým mlékem a kořením včetně citronové trávy, kafírové limetky a bobkových listů, chilli papričky, zázvoru, kurkumy a galangalu. Po změknutí se přidá andalimský pepř a limetková šťáva. Saksang má zvláštní význam pro tradici Bataků. Je to jedno z povinných jídel při oslavách svatby Batak. Saksang lze nalézt v Lapo, tradičním batackém baru a restauraci.
7. Sambal tuk tuk
Sambal Tuk Tuk je tradiční pálivé a kořeněné koření běžně podávané v batacké kuchyni. Sambal Tuk Tuk se zpracovává smícháním koření do mísy vyrobené z kamene a následným tlučením, dokud nevytvoří hezkou hladkou texturu. Mezi koření patří červené nebo zelené chilli, šalotka, česnek, svíčkové oříšky, ryba aso-aso (druh sušené a konzervované makrely) nebo někdy nahrazené čerstvými ančovičkami, andalimanskými paprikami a solí. Poté, co je všechno koření dobře promícháno, přidáme limetkovou šťávu, aby byla chuť osvěžující.
Někteří považují Sambal Tuk Tuk za „komfortní jídlo“ pro obyvatele severní Sumatry, proto se běžně vyskytuje na mnoha místech severní Sumatry, včetně oblasti jezera Toba.
Tady to máte, jedinečné pokrmy ze severní Sumatry můžete ochutnat při své příští prázdninové návštěvě jezera Toba. Dobrou chuť!
Další články o Indonésii
Indonésie - 8 míst, která musíte u jezera Toba navštívit
Indonésie - Mandalika konečný ráj v srdci Lomboku
Neviš kde se ubytovat a najít nejvýhodnější ceny?
Na internetu je nepřeberné množství lepších či horších stránek, kde hledat různé ubytování. Zde jsme pro vás vybrali tři nejlepší weby, kde začít s hledáním.
Booking
Jako první a nejjednodušší možnost je hledat ubytování na těch nejlepší stránkách – Booking.com. V jejich databázi najdete nejvíce sta hotelů, apartmánů, penzionů a hostelů po celém světě. Vše můžete filtrovat podle různých parametrů. Stránky jsou kompletně v češtině a poskytují 24/7 klientskou telefonní podporu v českém jazyce.
Hotelscombined
Hotelscombined.com Je srovnávač ubytování, kde můžete porovnat všechny ceny za stejný hotel na jednom místě. Občas se ceny za stejný pokoj mohou velmi lišit a zde to můžete krásně odhalit.
Agoda
Agoda.com je jedním z největších poskytovatelů ubytování na světě. Nabízí možnost rezervovat si hotel na spoustě skvělých míst po celém světě za výhodné ceny!
Sháníš radu na cestu?
Jak se dostat z letiště, jaký je limit zavazadel, co vidět v destinaci nebo kde se ideálně ubytovat?
Toto a mnohem více najdeš v našich cestopisech:
průvodce destinacemi
průvodce letišti
průvodce aerolinkami
rady a tipy na cestu