Exotická koření - pravá chuť ázerbájdžánské kuchyně
Ázerbajdžánská kuchyně zahrnuje desítky druhů kebabů, pilaf, šašlik a mnoho dalších tradičních jídel. Základem je koření, kterým jsou také různé bylinky. Koření dodá jídlu typickou chuť, nesmí však přebít chuť jídla. Harmonii chutí můžete ochutnat i tady v ČR – v restauraci kavkazské kuchyně v Českém Krumlově.
Exotické koření
Nejčastěji se v ázerbajdžánské kuchyni setkáte s kořením zvaným Sumah. Má ovocně kyselou chuť a používá se k dochucení masa, ryb, salátů, kebabů, na šašlik, do jogurtů, čočky i na rožněné pokrmy.
Dalším kořením, které nesmí v ázerbajdžánské kuchyni chybět, je zelená cibulka, která se používá skutečně ve velkém, dále máta, kopr, petržel a koriandr.
Ochutnejte adžiku a další
Adžika je další oblíbené koření, které najdete v ázerbajdžánské kuchyni. Jedná se o kořenící směs skládající se z papriky, česneku, koriandru, chmeli-suneli, kopru a sumah. Adžika je používána převážně jako pasta, případně jako hořčice. Má jemnou pikantní chuť a drcený prášek dochutí také patisony, lilky. Z masových pokrmů se nejčastěji používá na šašlik. Není potřeba to s množstvím koření v pokrmech přehánět.
Chmeli-Suneli - tato kořenící směs patří mezi další exotická koření, které v ázerbajdžánské kuchyni nesmí chybět. Používá se především na jehněčí maso, luštěniny, zeleninová jídla. Ochutit s ním lze i kuřata a ryby. Koření má nádhernou žlutou barvu a je silně aromatické.
V ázerbajdžánské kuchyni se používá také zelený a červený pepř, v menší míře česnek. Pro přípravu pokrmů se využívá více než 200 druhů různých bylin. Rovněž se používají různé směsi koření na mletá masa, pro rožnění i do tradičních dezertů. Oblíbená je česneková pasta, která plně nahradí čerstvý česnek – například, občas se podává v některých restauracích kavkazské kuchyně ke kebabům.